X-wing 2.0

Posted by Offline Gaming 09-09-2018 0 Comment(s)

Star Wars X-wing 2.0 is een nieuwe uitgave van de bekende tabletop gemaakt door Fantasy Flight Games.

 

In Star Wars X-wing bouw jij een squadron van ruimteschepen uit het X-wing universum, uit de zelfde factie met een maximum van 100 punten. Elk schip kost een bepaald aantal punten en elke verbetering aan het schip verhoogt dit punten aantal. Hierdoor kosten betere schepen of beter uitgeruste schepen meer punten dan de zwakkere en krijg je toch een soort van gebalanceerde game.

Tijdens het spel bepaald het level van de piloot de volgorde waarin het schip beweegt of wanneer deze mogen schieten. Piloten met lagere level bewegen eerst maar schieten als laatste terwijl dit voor de hogere levels omgedraaid is. Een schip wat vernietigd is mag niet meer terugschieten. Het verplaatsen van de scheepjes gebeurd door het plaatsen van voorgevormde linialen en door dobbelstenen te gooien wordt er gekeken of jij een vijandelijk schip raakt.

 

x-wing kaartjeIn 2.0 zijn er door Fantasy Flight Games veranderingen doorgevoerd in het spel, die het mogelijk maken een app te gebruiken om jouw squadron samen te stellen. Bovendien staan de punten van de verschillende schepen niet meer op de kaartjes maar in de app of op online lijsten. Het voordeel van dit systeem is dat Fantasy Flight Games geduurde de ontwikkeling van het spel, eenvoudig de punten aan kan passen of abilities aan schepen toe kan voegen of kan veranderen om het spel gebalanceerd te houden. Het nadeel hiervan is dat jij een app moet gebruiken om jouw squad samen te stellen.

 

Gelukkig bestaan er ook quick build lijsten waardoor je heel snel met het spel kan beginnen zonder dat je eerst online jouw squad hoeft te bouwen. Je kiest gewoon een voorgebouwde build van een van deze lijsten. Tijdens een demo van het spel heb ik gezien dat de kaartjes een upgrade hebben gehad. Naast dat de punten op de kaartjes zijn verdwenen kan je de upgrade kaarten nu op een hele handige manier onder jouw schip kaart schuiven. Een handige toevoeging aan het spel.

 

De miniaturen zelf zijn niet veranderd. Gelukkig maar want hierdoor is het mogelijk om al jouw X-wing 1.0 miniaturen met X-wing 2.0 te gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen om ze compatible te maken met de nieuwe uitgave is het aanschaffen van een conversie-kit. In de kit zitten de kaartjes en dials voor alle schepen die voor een bepaalde factie in x-wing 1.0 zijn uitgebracht. Hierdoor hoef je niet te wachten op de nieuwe 2.0 uitgaves van de schepen, maar kan je de oudere x-wing 1.0 doosjes ook nog gebruiken. Een fijne bijkomstigheid is dat de 1.0 schepen vaak goedkoper zijn dan hun 2.0 varianten. De adviesprijs van de meeste schepen ligt namelijk een stukje hoger.

 

X-Wing 2.0 heeft een aantal leuke nieuwe features, die het spelen absoluut makkelijker maken. Zelf vind ik de app zowel handig als een extra obstakel omdat je toch je telefoon moet pakken of eerst achter de pc een build moet bouwen. Aan de andere kant kan je dit ook van te voren doen en misschien een aantal van jouw favoriete builds uitprinten. Zeker voor organised play biedt dit vele voordelen. Mocht je het liever bij x-wing 1.0 houden is dit natuurlijk geen enkel probleem, 2.0 is geen verplichting. Al zal je dan wel alle organised play evenementen aan je voorbij moeten laten gaan en kan je de toekomstige nieuwe uitgaves van het spel niet meer gebruiken.

Tags: X-wing

Leave a Comment